Najlepsze banki zdjęć Shutterstock DreamsTime Fotolia 123RF BigStockPhoto iStockPhoto YAY Micro
Rejestrując się w bankach zdjęć z powyższych linków wspierasz użytkowników forum stock-board.info. Dołącz do nas, a też będziesz mógł promować się w ten sposób! (więcej »)

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lampy Quantuum
» Seria S
2008-09-05, 14:29:04
Lampy Quantuum
Czy ktoś z Was korzysta na co dzień z lamp tej firmy?
głównie chodzi mi o tą nową serię S, z wyświetlaczem i przyciskami membranowymi, producent twierdzi iż są one kontynuacją słynnejIcon_wink serii R, ale z poprawieniem wskazanych przez użytkowników błędów np. poprawiono uchwyt, mocowanie parasolek, fotocele ...
mile widziane opinie nawet tych którzy korzystali/korzystają ze starych serii, wbrew niskiej cenie nie ma zbyt dużo opinii na ich temat w sieci, a z tego co znalazłem na forach to każdy niemal wątek na ich temat schodzi na ... elinchromy, elfo, bowensy ...

jestem zainteresowany tymi 750Ws - ciekawi mnie tylko; awaryjność tych lamp, możliwości synchro oraz utrzymanie parametrów błysku (moc, temperatura). Może ktoś bawił się światłomierzem i quantuumami? Czy na takich mocach lampy synchronizują na czasach z aparatu? - załóżmy że na połączeniu kablowym

jednym słowem im więcej na ten temat - tym lepiej

Pozdrawiam
Tomek
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
2008-09-05, 14:29:04
Być może coś będzie dla Ciebie pomocną informacją
banki zdjęć

Motto: "A click a day keeps the bugs away." ;-)
2008-09-05, 14:46:28
RE: Lampy Quantuum - S-Klasa ;)
Widzisz nawzajem czytamy chyba sobie w myślach, Ty chciałeś założyć temat gossen czy sekonic, a ja chce kupić własnie te lampy. Stoje przed wyborem 400Ws czy 750Ws, nie wiem czy finansowo dam rade. Zastanawiam się tez nad opcją 1 x 400Ws + 1 x 750Ws choć jakoś do tej opcji nie mogę się pozytywnie nastawić. Ale ogólnie słyszałem od kolegi który używa serii R, same dobre rzeczy jak to mówi "są super ja na tę klasę". Podobno jedne z najlepszych z półki najtańszych.

TJ Photographer - mój mały blog
Nikon D80, 18-135mm, Micro 105mm f2, 50mm f1.8, SB800, Vivitar 285HV, Sigma 70-300 APO,
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
2008-09-05, 16:15:31
a macie jakiegoś linka do 750Ws?

http://the-art-of-light.blogspot.com/ - zdjęcia za pozowanie UPDATE: 1.01.2009

Zarabiaj na zdjęciach | Moje zdjęcia na Alamy.com | GL | Flickr
2008-09-05, 16:36:47
mi chodzi o te poniżej, mam nadzieje że mojemu immienikowi także
http://www.quantuum.pl/detal.php?id=104&...l&curr=PLN

TJ Photographer - mój mały blog
Nikon D80, 18-135mm, Micro 105mm f2, 50mm f1.8, SB800, Vivitar 285HV, Sigma 70-300 APO,
2008-09-05, 23:02:22
tak, dokładnie o te
póki co quantuuma mam tylko dwa statywy; pieska i boom, ten drugi to solidny kawał żelaza, podoba mi się jego wykonanie, jest duży, ciężki ma pewne zaciski, od dłuższego czasu wisi na nim CY100MR z softem 60x60 i nie ma potrzeby zakładania przeciwwagi, trzyma w poziomie bardzo pewnie, dodatkowo fajnym patentem jest poduszka powietrzna w centralnej kolumnie, w przypadku nagłego poluzowania zacisku bardzo dobrze amortyzuje - generalnie na plus, funsportowe W803 wyglądają przy nim jak zapałki
po niedzieli pewnie będę z nimi rozmawiał bo mam ochotę kupić dwie lub trzy sztuki tych 750'tek i popytam o parę rzeczy, jak np. wygląda trzymanie na zaciskach głowicy - CY100MR mają poważny problem z utrzymaniem softa 60x90 - musiałem stosować dodatkowe podkładki pod zacisk a i tak lampa potrafi opaść - choć skręcam je z maksymalną siłą
jeśli w lampach quantuum (poza parametrami świetlnymi) mocowania są tak solidne jak w wyżej opisanym boomie to pewnie je kupię

tomas24
skoro Twój kolega używa quantuumów R to może zapytaj go czy ma jakieś problemy z synchronizacją - do tej pory zupełnie o tym nie myślałem (z CY100MR mój 40D synchronizuje na 1/250 po kablu - więc jest OK) ale naczytałem się w necie o problemach z synchro z dużymi lampami - może chodzi tu o moc - 100Ws może nie być wyzwaniem, ale 750Ws to już inna historia, dodatkowo dopiero niedawno doczytałem w instrukcji 40D że z dużymi lampami daje synchro 1/60 - trochę mało jak na fotografowanie ludzi i dlatego mam pewne obawy

co do mocy to ja Ci nic nie poradzę, mam za małe doświadczenie
ja do packshotów wykorzystuję 3x100Ws i jest OK - mam zapas mocy i dosyć dużą swobodę z manewrowaniu światłem
teraz kupuję zestaw pod ludzi i myślałem o kombinacji 3x600Ws (w przypadku tych nowych quantuumów 3x750) - bo lepiej mieć zapas mocy niż niedobór, a do tego parasolka, duży soft i beauty dish
tak sobie to wykombinowałem - czy słusznie? to się okaże, w każdym razie mam jeszcze te trzy CY100MR i 4 żarówki błyskowe 68Ws (które generalnie uważam za pomyłkę) i dużą blendę więc od biedy zawsze można będzie jakoś doświetlić tu i ówdzie albo przepalić tło

cóż najwyżej stanę się królikiem doświadczalnym i jako pierwszy z tego grona zakupię te 750'tki Icon_biggrin a potem inni wyciągną wnioski z moich doświadczeń - bo na dniach muszę podjąć jakąś decyzję - w sumie lampy mają gwarancję, lecz nie wiem jak jest z serwisem quantuum. W funsporcie podoba mi się wsparcie techniczne, w zasadzie można dzwonić do nich z każdą pierdołą i nieodżałowany Pan Stanisław (dobrze pamiętam imię?) zawsze coś poradzi, podpowie - człowiek czuje się pewniej i spokojniej wiedząc że może liczyć na pomoc, jednak te ich sprzęty śa chyba bardziej tandetne w wykonaniu

Pozdrawiam
Tomek
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz